Weboldalunk cookie-kat használ az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint, melyek nem alkalmasak személyes azonosításra. Adatvédelmi tájékoztató
Lutor Tamás – XI. Feeder OB+Maros Mix Kupa versenybeszámoló

2021. évi 1. versenybeszámoló

XI. Feeder Országos Bajnokság Selejtező és Maros Mix Feeder Kupa

(április 2-3, 9-11.)

Szeged – Maty-éri evezőspálya

A beszámolót készítette: Lutor Tamás

Bevezetés, a verseny körülményei

Az előző néhány évhez hasonlóan 2021-ben is lehetőséget kaptam, hogy a Dinasztia Horgász Egyesületet képviselve versenyezhessek. Mint azt az előző években is tettem, idén is szerettem volna megmérettetni magam az országos klasszikus feeder mezőnyben, ami évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az országos bajnokság lebonyolítása és fordulói némiképpen változtak tavalyhoz képest. A koronavírus miatt a teljes lebonyolítás kontaktmentes volt, ami szerintem egy végtelenül kényelmes és baráti megoldást eredményezett az online sorsolásnak, az érkezés, illetve hely elfoglalás rugalmasságának köszönhetően (mint tudjuk, ez nekem amúgy is gyengém).

Az országos bajnokság egy 2+1 napos selejtezővel kezdődik. Ebben a selejtezőben a ranglista top40-nek nem kell elindulnia, ők automatikusan a középdöntőbe jutnak, a selejtezőn 40 legjobban teljesítő versenyzővel együtt. A 4+1 napos középdöntőből pedig a legjobb 40 jut a szintén 4+1 napos döntő fordulóba. A három forduló végeredményébe a középdöntőn és a döntőn elért eredmény azonos súllyal beleszámít.

A selejtezőt a Maty-éri evezőspályán rendezték meg, ahol eddig csak kenus időszakomban versenyeztem, horgászként még csak videókból ismertem a vizet. Ráadásul az elmúlt években némiképpen átformálódott a halfauna egy mesterséges leengedésnek, beavatkozásnak „köszönhetően”. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy OB előtt le kell nézni megismerni a vizet. Ám a szegedi pályának sajna van egy olyan jellemzője, hogy a versenyrészen csak és kizárólag versenyen, és edzésnapokon engedélyezett a horgászat. Nem volt tehát választás, el kellett menni az egy héttel korábbi Maros Mix Feeder Kupára is, csupán gyakorlási céllal.

Maros Mix Feeder Kupa:

Túl sokat nem szeretnék erről a versenyről írni, mivel tényleg a gyakorlást és a pálya feltérképezését tűztem ki célul a hétvégére, ami szerintem maximálisan sikerült is. Ennek megfelelően a 128 indulóból a 120. hely körül végeztem. A versenyen Emil is indult, megosztotta velem ő is tapasztalatait, segített a felkészülésben.

Az egész tavasz nagyon szeszélyes, elég hideg, hidegfront hidegfrontot ér, így tudtam, a hétvégi tapasztalatok nem sokat fognak érni egy héttel később, de próbáltam a megfogható halfajokat a lehető legjobban behatárolni. Pár dekás kárászok szép számmal, ritkán egy-egy dévér 10-100 dkg méretben, beeső ponty tették ki a terítékeket. Én sajnos nem akadtam pontyba, de a következő hétvégére ez is hasznos tapasztalat volt, mivel tudtam, nem minden helyen érdemes pontyra várni, holott a szegedi pálya ezek szép állományáról híres. Alapvetően az apróhalazás taktikáját próbáltam a lehető legjobban meghatározni saját magam és mások horgászatából.

Feeder OB selejtező és edzésnap:

Edzésnap (április 9. – Péntek):

A selejtezőn rekordnak számító 144 versenyző vágott neki a hétvégének, és ebben nincs benne az a 40 ember, aki alapból továbbjut. Számításaim alapján az első 80-ba országos mezőnyben jó lenne beférni, de rengeteg új induló van idén, a halfogás is sajnos nagyban a szerencsén múlik, necces lesz. Az első 40-ben kell végezni a hétvégén, most mindenesetre ez a cél.

Érdekes, mind az öt Szegeden töltött napomon a 100-130 helyek közé ültem, azt gondolná az ember, ennyi idő alatt ki lehet ismerni 300 méternyi partszakaszt. Spoiler: nekem nem sikerült.

Az időjárás változatlanul szeszélyes arcát mutatta. Viszonylag emberi idő fogadott a parton egész hétvégén, időnként gyönyörű napsütés volt, de sajnos nagyon komoly hidegfront vonult át az országon az előző hétvégi verseny óta, az amúgy is hideg víz rettenetesen visszahűlt. A halfogás (főleg a pontyfogás) sokkal megosztottabban jelentkezett a pályán.

Múlt héten apróhalaztam, az a taktika összeállt a fejemben. A pénteki napon azt szerettem volna kipróbálni, hogy ha egész nap kiülős pontyozást csinálok, belehullok-e nagy halba. Hát nem. Végigültem a napot három darab tízdekás kárászért. Tanulság: akkor kezdek el pontyozni, ha körülöttem is fognak pontyot, addig is meg kell előzni a szomszédokat apróval, menteni a pontokat.

1. forduló (április 10. – Szombat)


Szombaton a szektorom közepén ültem. Ez jó volt, ráláttam mindenkire. A verseny elkezdődött, én lógató pecával apróhalaztam, a bójatávot pedig megetettem annyi kajával, hogy a szomszédaim véletlenül se szedjenek le róla halat
Apró halaknak aprólyukú rostán töröm át a kaját
Jöttek az aprók, de jobbra számítottam. Lógatón sokkal apróbb kárászok voltak kint, mint múlt héten, és az utolsó két percig egyetlen átkozott bónuszhal sem érkezett, előző héten azért voltak beeső keszegek, pontyok ezen a távon is (na persze nem nálam). Az utolsó két percben kiszedtem egy 70 deka körüli dévért, amivel egy helyezést ugrottam előre a szektorban.

Ami a szektor többi részét illeti, egy hölgy versenyző az első 5 percben kiszedett bojáról egy több, mint két kilós pontyot, illetve pár kárásszal megkoronázva ezt a fogást a szektor második helyezést ért el 3 kg körüli fogással. A szektor másik oldalán fogott egy ember két pontyot és pár aprót, ő elvitte a szektort 3,5 kg körül. Jómagam az előkelő és egyáltalán nem várt 3. helyet szereztem meg 2,7 kg hallal, ami darabszámra 60 darab apró kárász, és két dévér volt. Melós horgászat volt, de megérte, mert ezzel bizony továbbjutó helyen voltam. A problémám az volt, hogy a többi szektorban több volt a hal, apró és ponty egyaránt, így a fogott súly alapján a 14 közül az utolsó voltam szektor harmadikok közül, tehát 42. helyen vártam a folytatást.
Ezt a fajta horgászatot nagyon kell pörgetni, ilyenkor nagy segítség egy méretes oldaltálca
A mai napon nem éreztem többet a helyben. Látszott, hogy két ponty még megfogható apróhallal, ha kicsit sikerül növelni az egyedsúlyt. Tehát holnap tuti nem lógatni fogok, kicsit beljebb kell menni a szebb kárászokért, és a több bónuszhal reményéért.

2. forduló (április 11. – Vasárnap):

Vasárnap már borongósabb, szelesebb idő volt. A szektoromnak nem örültem. Előző napi eredmények alapján rettentően osztott volt, a bal oldalán ömlött a ponty, a jobb oldalán alig fogtak halat. Én a közepétől picit jobbra ültem, nyilván.

Várom az etetés kezdetét jelző dudaszót, és állítom a karórámon az ütemet :)

A taktika alig változott. Aprózok, amíg a szomszédok nem fognak pontyot. Viszont a táv majdnem bójasor, mivel nagyobb kárászokat ad az a táv, és nagyobb esélyt láttam pontyba nyúlni. A horgászat egyébként csonti-pinki kombinációval történt egész hétvégén, sok apró maggal, élővel óvatosan etetve, fekete pontyos kajával. Elkezdődött a forduló, az első 10 percben baloldalt már volt egy ponty. Még 5 perc telt el, a szélső négy embernek már volt ponty a szákjában, valaki a másodikat húzta. Hát nincs mese, a legjobb esetben is szektor 5 leszek így, ami nem lesz elég a továbbjutáshoz, be kell menni pontyozni. Kb. negyed órát pontyoztam, amikor látom, hogy nekiállt balra több ember is aprózni. Ez hiba volt tőlük, mivel előttük volt a ponty, és elaprózták az etetést. Úgy voltam vele, hogy egy pontyot behozok, visszamentem aprózni. Szebb kárászokat fogtam, 90%-át beleemelve akasztottam, kézből tépték ki a botot. Hatalmas élmény volt ez a horgászat így. Csak sajnos be-beestek balra a 4 szélső embernél pontyok. Egyikük fogott legalább 10-15-öt nap végéig. Amit nem vettem észre, hogy a jobb szélén ülő embernél is volt 4 kilónyi hal, főleg pontyból.