Weboldalunk cookie-kat használ az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint, melyek nem alkalmasak személyes azonosításra. Adatvédelmi tájékoztató
Körmendi János – VII. METHOD FEEDER OB. Kiskunhalas, Ezüst-tó

Ezüst- tó és kincsei

Elindultak az országos horgász bajnokságok, és a Dinasztia Horgászegyesület színeiben sikerült neveznem a VII. METHOD FEEDER Országos Bajnokság Kiskunhalas, Ezüst-tavon megrendezett selejtezőjére. A versenyre húsvét előtt, 2022. április 15–16-án került sor, ahol a résztvevő 39 főből a 23. helyen sikerült végeznem.

A method bajnokság selejtezőit hat helyszínen, Kiskunhalason, Pakson, Székesfehérváron, Püspökladányban, Lukácsházán és Bátonyterenyén rendezték és rendezik meg ebben az évben. A földrajzi fekvése és a verseny időpontja miatt nekem a választásom a Kiskunhalasi Ezüst-tóra esett, amely egy szépen kiépített, a Haldorádó birodalomhoz tartozó, erősen halasított versenytó. Előzetesen nem ismertem a tavat, de bíztam benne, a verseny előtt sokszor le tudok menni, megismerni a helyi viszonyokat. Sajnos ezt nem sikerült maradéktalanul megvalósítani, mint utólag kiderült, tavasszal a tó csak hétvégén horgászható, és akkor is sok versenyt rendeznek rajta, így a bajnokság előtt csak egyetlen alkalommal sikerült kipróbálni a vizet.

Kovács Attila egyesületi csapattársammal az egyetlen tesztnap alatt annyit sikerült megállapítani, a tóban viszonylag nagy átlagsúlyban vannak a halak, jellemzően 2-3 kg közötti pontyok jöttek, de nem ritka vendég az 5 kg feletti zsákmány sem. Az is kiderült, elsősorban a halas jellegű perleteket kedvelik a tó lakói, így a versenyre való készülődés során az aqua perletek különböző variációit próbáltam beszerezni.

A verseny előtt 2 hivatalos teszt nap volt, az első napon a tó közepére, a 11-es stégre ültem le. A tó jellegzetessége, hogy a széleken nagy a halsűrűség, a közepén ritkább a fogás, de nagyobb lehet az átlagsúly. Az első edzésnap a várakozásomat felül múlta, nagyjából 4 óra alatt 12 db halat sikerült zsákmányolni, közte volt 2 db 10 kg-ot megközelítő súlyú példány. Óvatos számítás alapján nagyjából 35 kg lehetett az összfogás, így bizakodva vártam a folytatást. A második nap már a kötelező edzés volt, ahol a 39 induló körbe ülte a tavat. Itt már sorsolással dőltek el a horgászhelyek, a 34-es stég jutott nekem, mely az első naphoz képest a szemben lévő oldal, közepén volt. Itt jött a meglepetés, mintha másik tavon ültem volna, gyakorlatilag 3,5 órán keresztül nem volt egy mozdítás sem a feeder spiccén. Végül sikerült a hajrában három halat zsákmányolni kb.: 7 kg súlyban. Viszont jobbra és balra tőlem még kevesebbet fogtak, 1-1 hallal megúszták a sporttársak, így bíztam benne, nem a kitalált taktikában volt a hiba, hanem a pályaszakasz volt az adott időpontban ennyire haltalan.

A verseny első napján izgatottan vártam a sorsolást. A 14-es stéget húzták ki nekem, ami nagyon nem tűnt jó helynek. A hely a tó közepén, a C szektor közép felőli oldalának szélén, a szektor kevésbé halas részén volt. A terv nagyjából megvolt a fejemben, halas perletes alap etetőanyaggal, a tó középvonala előtt alakítani ki egy etetést, illetve közelebb, 30 méteren is folyamatosan próbálkozni. Sajnos a 8 literes limit etetőanyag nagy variációs lehetőségre nem ad lehetőséget, de kényelmesen végig lehet vele horgászni az 5 órát. Mint előzetesen számítani lehetett rá, a kezdés után a szektor tó széle felőli oldala folyamatosan kezdte fogni a halat, az én részemen elég levés volt a kapás. Nagyjából eltelt egy óra, amikor az első halam meglett, majd sikerült egy mérős, 6 kg feletti pontyot is szákba terelni. Nem volt folyamatos kapás, de sikerült 1-1 halat félóránként zsákmányolni, viszont csak a belső táv működött, és ott is a teljesen natur etetőanyagokat kellett használni. A különböző aromák ezúttal inkább riasztották a halakt. Az látszott, a szektor szélén sokkal több halat lehet fogni, de a nagyon sokat segítő Kovács Attila számítása szerint az 5. helyért 3-4 horgásszal nagy harcban voltam. A végét 6 db hallal, és több mint 18 kg-os fogással a 6. helyen végeztem a 10 fős szektorban. Sajnos az 5. helyezettől 20 dkg hallal maradtam le.

A második napra nem sok esélyem maradt a továbbjutásra, ugyanis a 39 versenyzőből az első 8 jutott csak tovább, de egy nagy súllyal nyert szektor első hely, még akár tovább jutást is érhetett volna. A sorsolás szeszélye folytán ugyan arra helyre sorsoltak ki, ahol az első napon is horgásztam. Ennek nagyon nem örültem, ismét a gyengébben halas oldalról kellett bizonyítani. Talán annyi pozitívum volt a sorsolásban, hogy a távot nem kellett keresni, az első napon nagyjából egy távról sikerült halat fogni, így ezt próbáltam ismét erőltetni. A kezdő jelzés után ismét a szektor szélső része volt erősebb, sorra húzták a halakat a sporttársak. Nálam kellett egy óra, amikor a natur halas perletre jelentkezett az első kapás. Nem voltak nagy halak, de nagyjából 5-10 percenként sikerült a szákba terelni 1-1 példányt. A 2 kg-os pontyok mellé, 3 db 50 dkg körüli kárász is beesett. Lassan sikerült kicsit felzárkózni az élbolyhoz, amikor egy közeli dobás után erőteljes kapás után komoly hal akadt a horogra. Hosszú fárasztás következett, a 16-os előkével, és a Walter Racer 360-as bottal csak tartani tudtam a halat, emelni nem volt lehetőségem. Nagyjából negyed óra után többször feljött a hal, nagyjából 12 kg körüli nyurga ponty lehetett, hatalma lapát farokkal. Megkíséreltem kicsit erőteljesebben fárasztani, ami lehet, hogy hiba volt, egy erőteljes kirohanás után szakadt a 16-os előke, és a hal angolosan távozott. A folytatásban újra kellett építeni az etetést, és a halak már nem találtak vissza olyan szép számban, mint ez előző időszakban. Végül 12 db hallal zártam napot, ami 28 kg fölötti eredményt adott. A szektorban tíz horgász közül az 5. helyen zártam, míg az összesítésben 39 versenyzőből a 23. helyre sikerült beérni.

Első method bajnokságom volt, így tapasztalatszerzésnek nagyszerű volt ez a sorozat. Kicsit eredményesebb felkészülés után jövőre nagyobb reményekkel várom a method országos bajnokságot. Szeretném megköszönni a Dinasztia Horgászegyesületnek a támogatást, illetve Kovács Attilának és Bandzi Lacinak a tanácsokat és a segítséget.