Weboldalunk cookie-kat használ az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint, melyek nem alkalmasak személyes azonosításra. Adatvédelmi tájékoztató
Kovács Attila – 7Fish – Matrix Kupa

7Fish – Matrix Kupa 1. forduló

Bigboss-tó, Martonvásár, 2022.03.25.

Januárban, a szezonra várva minden nap horgászvideókat nézegettem, sztorikat olvastam, mint annyi más horgász. Így került tudomásomra egy versenysorozat kiírása, melyet a minőségi termékeiről híres Matrix márka támogat értékes ajándékokkal. Bár a tóról még csak nem is hallottam eddig, beneveztem az első fordulóra ott helyben, majd visszaigazolás híján el is feledkeztem róla. Egészen március 20-ig, amikor felhívtak a szervezők megkérdezni, hogy biztosan számíthatnak-e rám. Persze igent mondtam, és elkezdtem utánanézni a martonvásári Bigboss tónak.

A versenykiírás 5 fordulóról szólt, és mindenkinek a 4 legjobb eredményét veszik figyelembe. A szektorban elért helyezési számokat összeadják, akinek a végén a legkevesebb pontja van, az nyer. Pontegyenlőség estén a nagyobb fogott összsúly számít.

Bandzi László és Bánhegyi Gergő csapattársaim tudtak némi infóval szolgálni a tóról, de csak 2 rövid videót találtam róla a neten. Nem állítom, hogy felkészülten érkeztem az első megmérettetésre 😊.

image001

A tó látképe madártávlatból. Bejelöltem a horgászhelyeimet, a végére jól körbe ültem

A verseny reggelén csak pislogtam. Több ismert versenyhorgász, a Matrix versenyhorgász csapat arcai, és nagyon profi felszerelések fogadtak. A megjelentek nagy része rakós botos horgászatra készült, ennek mondjuk örültem. Mégpedig azért, mert biztos voltam benne, hogy a hideg vízben (még 10 fok sem volt) inkább csak középen lehet majd halat fogni, tehát feeder bottal jobb lehetek.

Sorsolásnál a C szektor jutott nekem, és megkaptam ellenfélnek mindhárom Matrixos versenyzőt. Telt ház volt, így 15-en kezdtük meg a horgászatot a kisebbik tórészen. Ez egy 1,5 méter átlagmélységű terület, itt tavasszal kevesebb hal van eleve, mint a nagyobb, de csak 1,2 méter átlagmélységű részen. Saját mikropellet keverékkel, és 2 fajta etetőanyaggal készültem, valamint method módszerrel. Az első félóra mindenkinek kapás nélkül telt el. Ekkor 1-2 kárász jelentkezett rakós botokon, majd nekem sikerült végre egy pontyot akasztanom. Folyamatosan a tó közepét horgásztam, kint nem látszott semmi mozgás. Délig összesen 6 db pontyot sikerült szákba terelnem, amiért sok irigy tekintet lett a jutalmam 😊. Ettől kezdve aztán semmi, kapásig sem jutottam a lefújásig. 2-3 versenyző ekkor indult be, volt, aki 4 db pontyot fogott az utolsó 45 percben. A balomon horgászó spori zseniálisan kezelte a rakós botját, de szerencsére többnyire kárászokat sikerült elejtenie. Mivel azonban a többség alig fogott, reménykedtem egy jó szektor helyezésben.

image003

Tájkép csata előtt. Ezen a kis tórészen 15 versenyző volt, tőlem balra még hárman ültek…

Végül a 6 db pontyom 9800 gramm összsúlyban elég volt a szektor megnyeréséhez. A 3 szektor közül nálunk volt a legkevesebb fogás, így összetettben a 3. helyet szereztem meg.

image005

7Fish – Matrix Kupa 2. forduló

Bigboss-tó, Martonvásár, 2022.04.10.

Az első forduló váratlan sikerén felbuzdulva beneveztem a többi alkalomra is, kivéve a harmadikat. Ekkor ugyanis a Dinasztia Horgászegyesület házi versenyével ütközött a dátum, azt pedig nem akartam kihagyni.

Hűvös, szeles időben rendezték meg a második fordulót. Az első heti telt ház (45 induló, 15 fős szektorok) után most 33 fő jelent meg, így 11 fős szektorok lettek kialakítva. Egy kicsit szellősebben ültünk, de sajnos ismét a C szektorba sikerült sorsolnom. A víz még mindig nem volt 10 fokos, ezen a részen ilyenkor még kevesebb hal van. Ugyanazt terveztem horgászni, mint az előző fordulóban. Mikropellet, 2 féle etetőanyag, method módszer, 12-es mikro szakállas vékonyhúsú horog, vékony fonott előkén. Kb. 50 méterre ültem az előző helyemtől, de teljesen más volt a pálya. Majdnem a tó közepénél ültem, és persze most is a széle működött valamennyire. Az első fél óra után 2 maszatolós kapásra is üres bevágás volt, majd 1 óra teljes csend. De mindenhol.

A tó középső része, ami ezen a napon nem akart halakat adni

A tó középső része, ami ezen a napon nem akart halakat adni

Próbálkoztam mindenfélével, azonban hiábavaló volt. A széleken láttam néha 1-1 halat fárasztani, de nekem 4 óra alatt egyetlen pontyot sikerült fogni. Ekkor érkeztem el arra a pontra, hogy már azt is kipróbálom, ami esélytelen. És csoda történt. A kifejezetten nyári etetőanyagnak számító májas-fokhagymás mix zöld fluo aroma spray-vel, és a fehér wafters elkezdett működni. Na ne gondoljunk 1 perces kapásokra, de minden harmadik dobásra sikerült halat akasztani. Sajnos megint volt egy üres bevágás is. A végére így sikerült 5 bébi pontyot és 1 kárászt kivarázsolni a vízből, ami összesen 5,6 kg lett. Ezzel a szektor negyedik helyét sikerült elérni, 80 dekával előzött meg a harmadik helyezett. A szektor 2 legjobbja a két szélén 11 kiló felett fogott.

Ennek a csodaszámba menő mentésnek köszönhetően a második forduló után 5 ponttal az összesített harmadik helyen álltam (ami persze kicsit torzított eredmény, ugyanis, ha valaki egy fordulón nem jelenik meg, automatikusan 17 pontot kap, azaz aki például most volt előszőr és szektort nyert, 18 ponttal állt).

7Fish – Matrix Kupa 4. forduló

Bigboss-tó, Martonvásár, 2022.05.08.

A 3. fordulót kihagytam az egyesületi verseny miatt. Ezt nyugodtan megtehettem, hiszen az 5 fordulós versenybe csak a 4 legjobb eredménye számít bele mindenkinek.

Hogy kicsit jobban képben legyek, és mert az utolsó horgászat óta sokat melegedett a víz, pár nappal a verseny előtt eljöttem ide tesztelni, edzeni. Igazi élménypeca lett belőle. A tó hátsó, legszélesebb szakaszára mentem, négyen horgásztunk azon a részen összesen. Mindössze 20 méteren horgásztam, és folyamatosan jött a hal, még akkor is, amikor délután beindult a vízisí. 7 óra alatt 25 ponty és 6 kárász jött ki, 4 pedig leakadt fárasztás közben. A pontyok zöme 1-2 kiló közötti volt, de pár termetesebb is merítőbe került, közülük 6,5 kg-os volt a legnagyobb.

A tesztelés helyszíne. Itt már legalább 70m széles a tó

A tesztelés helyszíne. Itt már legalább 70m széles a tó

A negyedik fordulóra ismét önbizalommal telve érkeztem, de a sok profi horgász látványa helyre tett hamar (még korábbi magyar bajnok is nevezett). A sorsolásnál sikerült végre egy másik szektorba kerülnöm, az A10 helyen horgásztam. Ez a nagyobb tó eleje, a vízisí pálya tulajdonképpen. A tó szélessége itt kb. 45 méter, így ismét csak rövid távban kellett gondolkodnom. Előttem 3 méterrel a jobb és bal oldalamon is 1-1 nádtorzsa volt a vízben, reméltem nem okoz majd gondot a fárasztásoknál (pedig, de 😊). A pályát látva felállítottam a taktikát. „Bent” kezdek, 20 méterre etetek, és 22-re horgászom – szerencsére a túlparton ülők nem teljesen szemben, hanem kis eltolással helyezkedtek el. Azért a bal oldali nádtorzsa elé is dobok pár pellet gombócot, gondoltam 1 óra elteltével majd kinézek.

5 db duplán töltött kosár pellet volt a benti etetés. Dudaszóra már repült is a kosár, a spicc pedig már 1 perc múlva görbült! Az első 5 dobásra sikerült 5 db kicsi, épphogy kiló feletti pontyot akasztanom. Csak nem élménypeca lesz ma is? Gyorsan elhessegettem a gondolatot, ez egy verseny, majd lesz ez még másképp.

Fél óra elteltével a kapás megállt. 3 sikertelen dobás után belógattam a nádtorzsa elé a szereléket, kb. 5 méterre. Folyamatosan mozgott a damil, de nincs kapás. Újra töltés, visszalógatás. 2 perc múlva görbül a spicc, és egy melós fárasztás után (kétszer kerülte meg a nádtorzsát) egy szép 4,5 kilós ponty lett a jutalom.

image011

Az a bizonyos nádtorzsa. 5 halat adott, közülük 2 ponty körbe is úszta…

Na, ez most elzavart innen minden kollégát, gondoltam, és újra a belső távra repült a kosár. Ismét kapás, 2,5 kilós potyka. Ezt játszottam a hátralevő időben: 5 dobás bentre, 2 a lábam elé. Közben folyamatosan etettem mindkét távot. Sajnos délben teljesen eltűnt előlem a hal, másfél óra alatt egyetlen kapásom volt. Szerencsére az utolsó fél órában sikerült még 3 pontyot kiimádkoznom a vízből, majd 1 perccel a vége előtt egy utolsó kárászt is. Kicsit aggódtam, mert a szomszédom pont délben indult be, ugyanis a tőle kicsit jobbra lévő vízisí akadály tövéhez kezdett dobálni, és folyamatosan húzta onnan a halakat. Reméltem, azért 18 ponty és 2 kárász elég lesz a szektor dobogóhoz.

A szélső helyen 49 kg-ot mérlegeltek, így Ő toronymagasan vitte az A szektort. A szomszédom 33,79 kg-ot fogott, és ekkor már sejtettem, hogy szoros lesz, kb. ennyit számoltam én is. Az első haltartómban 16 kiló volt, a másikban pedig 17,7. 10 dekával kevesebb, mint a vetélytársamnál. Ennyi hal, és 10 dekával kikapni, ez pech. Aztán ahogy a haltartót széthúztam, hogy száradjon, észrevettem egy bognártüskénél beleakadt kárászt. Szaladtam vele a mérleg után, a szomszéd nem hitt a szemének. A kis 35 dekás kárászom segítségével már én lettem a szektor második 😊.

Az összesítésben így elég jól állok, 3 verseny alatt 7 ponttal az ötödik helyen (itt az a jó, ha minél kevesebb 😊). Még él a remény egy összesített top 10-es eredményre, és egy elég halvány esély a dobogóra.

7Fish – Matrix Kupa 5. forduló

Bigboss-tó, Martonvásár, 2022.05.22.

Az utolsó fordulóra a sikeresen megvívott method OB elődöntő után 1 héttel került sor. Meglepetésemre több versenyző is gratulált, pedig azt hittem, a nevemet sem tudják 😊.

Nem kezdődött jól a nap, reggel ugyanis nem indult az autóm. Óriási szerencsémre -vasárnap reggel 6-kor - sikerült felébresztenem a pár utcányira lakó kollégámat, hogy adja kölcsön a céges autóját, így csak negyedórát késtem. Mivel telefonon odaszóltam a szervezőknek, így megvártak a sorsolással. Sikerült a legszélesebb, és általában leghalasabb B szektorba sorsolni, ismét 2 rakós botos versenyző közé. Azonban most ennek már nem örültem. Melegedő víz, ívási időszak – ez tipikusan a rakós bot malmára hajtja a vizet, mert a halak kiállnak a part menti sávba. A szektorkiosztással sem volt szerencsém, ugyanis öten ültünk egymás mellett egy 40 méteres szakaszon, és persze nem a szélét kaptam. Szemben ugyanekkora szakaszon csak hárman voltak, oldalról pedig mindössze egyetlen ember….

image013

Az idő és a környék nagyon szép volt, csak kicsit nagy volt a népsűrűség ezen az oldalon 😊

Azt a taktikát választottam, hogy 25 méteren fogok horgászni, de folyamatosan etetem a rakós botos távot is, hogy megpróbáljak minél több halat elhúzni a szomszédok elől. Na meg persze horgászom is rajta néha 😊. Hogy minél kisebb zajt csapjak, közepes méretű, 25 grammos kosarakat kötöttem a szerelékre, és etetéshez csúzlit használtam, amivel kicsi gombócokat lőttem be, viszont sűrűn, kb. 5 percenként.

A módszer és a csalik a jól beváltak voltak ismét: panírozott mikropellet 2 féle ízben, és több fajta aromaspray. A rajt ismét jól sikerült, 4 egymást követő dobásra kiló körüli pontyokat akasztottam. Sajnos a szomszédok viszont jóval nagyobb halakat fogtak. A balomon ülő spori első 3 halából kettő „mérős” volt (az 5 kg feletti halakat azonnal mérlegelni kellett). A jobbomon pedig az előző fordulóban tó/1-et horgászó versenyző átmentette a formáját erre a fordulóra is. Nem tudtam úgy jobbra nézni, hogy ne fárasszon éppen, és 2 kg feletti átlaggal húzta a halakat. Nekem 1 óra elteltével szépen beindult a halfogás, de egyetlen mérleget kívánó méretet sem sikerült akasztani. A végére mindössze 4 halam volt 2 kg felett. A balomon ülő versenyző déltől betlizett, így őt 3,5 óra horgászat után meg tudtam előzni (persze ilyenkor csak saccolom a fogott súlyokat). A jobbomon azonban már nem számoltam, itt már 50 kg körül járt a spori, legalább kétszer annyi súlyú hala volt, mint nekem. Úgy saccoltam, így is dobogón vagyok. Sajnos azonban a fordulót megelőzően az összetett második helyén álló, szemben, rakós bottal horgászó - egyébként roppant szimpatikus- versenyző nagyon beindult a végére. Ráadásul a túlpart sarkában is folyamatosan fárasztottak. Úgy éreztem, ez nagyon szoros lesz, valamit ki kell találnom. Felhigítottam a májas etetőanyagot, hogy közel a fele volt csak mikropellet, a többi etetőanyag, remélve így gyorsabban hat. Az ütemet pedig 6 percről 3 percre csökkentettem. Nem egyértelmű, hogy ez sikeres volt, vagy sem, de tény: továbbra is folyamatosan tudtam halat fogni, és a korábban tapasztalt, akár 1 órán át tartó betli időszak most nem volt. A végén úgy voltam vele, hogy legyen bármi is a vége, én marha jól éreztem magam. 5 óra alatt 23 db ponty és 6 db kárász alkotta a zsákmányomat. Ha valaki ennél is többet fogott, annak minden irigység nélkül tudok gratulálni. Meg is tettem a végén 😊.

image015

Az jól látszik, mennyire szellősen ültek a túlparton hozzánk képest

A szektorkiosztás miatt utolsó előtti voltam a mérlegelésnél, előzetesen 40-41 kg-ra saccoltam a fogásomat. A jobb oldali szomszédom 70 kg-os teljesítménnyel ismét tó/1-et csinált, ezzel már korábban megbékéltem. A második ekkor 38,5 kg-mal állt, és reménykedtem, hogy nekem több lesz. Sajnos azonban nagyon elszámoltam magam, mindössze 37,6 kg-ot mutatott a mérleg. Így kevesebb, mint 1 kilóval lemaradva a 3. helyen végeztem a szektorban, és csak 30 dekával előztem a negyediket.

A végeredmény kihirdetésekor kiderült, 6 ponttal nyerték meg a kupát, egy method feeder módszerrel horgászó srác lett a győztes. A 2., 3. és 4. helyezett rakós bottal horgászó lett (sorrendben 7, 8, és 9 ponttal). Az én 10 gyűjtött pontom az összetett 5. helyre lett elég, mindössze 20 dekával fogtam többet a 4 forduló alatt a másik 10 pontosnál 😊.

Az 5 fordulóban összesen 66 különböző nevező volt, ebből 25-en vettek részt legalább 4 alkalommal. Érdekesség, hogy az első fordulóba nevezők közül 12-en nem jöttek több versenyre. Egyrészt azért, mert a kapott pontszámok után az összetettben már nem maradt esélyük jó eredményt elérni, és persze a Matrix versenyhorgászok is csak egyszer jöttek el.

image017

Kapásra várva

Összességében nagyon örülök, hogy véletlenül rátaláltam erre a versenysorozatra. Sok élménnyel gazdagodtam, kiváló horgászokat ismertem meg, és nagyon sokat tanultam ismét. A tavat pedig bátran ajánlom mindenkinek. A verseny után 1 héttel elvittem oda a fiamat is egy közös élménypecára. Vasárnap ellenére tízen voltunk csak a parton. A vízisí csak 1-2 órát működött, azt is délután. 7 órát horgásztunk, és kb. 80 db pontyot fogtunk…

Kovács Attila
Dinasztia Horgászegyesület támogatott versenyzője