Weboldalunk cookie-kat használ az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint, melyek nem alkalmasak személyes azonosításra. Adatvédelmi tájékoztató
Körmendi János – Urfish Rakós botos egyéni verseny

Nagy pontyokat, amurokat rakós bottal

A székesfehérvári Palotavárosi horgász tavon rendezték meg a 2. MOHOSZ Urfish freestyl rakós botos horgász kupát, melyen Körmendi János is részt vett. A kétnapos, nemzetközi versenyen 46 horgász indult, és végül egy szektor 5. és egy szektor 7. helyezéssel a 26. helyet sikerült megszerezni.

Ettől az évtől már hivatalos magyar bajnokságot rendeznek a rakósbotos pontyfogó horgászoknak, mely versenyen csak 11,5 méteres rakós horgászbotot lehet használni, és kizárólag a ponty, amur, kárász az érvényes hal. A magyar bajnokságra való minél eredményesebb felkészülést szolgálta az Urfish kupa, mely Magyarország második legnagyobb ilyen jellegű versenye. A verseny színvonalát mutatja, hogy a magyar válogatott horgászok mellett a cseh és szlovák válogatottak, és osztrákok is részt vettek a versenyen. A verseny maga 2 elődöntőből áll, ahonnan a legjobb 20-20 horgász jut be az augusztus végi döntőbe.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a rakósbotos horgászokat az első napon, erős napsütés, kánikula és szinte viharos szél jellemezte az egész versenyt. A sorsolásnak sem örültem túlságosan, a 12-fős C szektor 5-ös helye középső szektorrészt jelentette, ami a szélső versenyzőkkel szemben az úszós horgászatnál mindig hátrányt jelent. Az eredménybe csak a 0,5 kg feletti pontyok és kárászok számítottak bele, így mindenképpen a nagyhalas horgászat volt a cél. Az etetőanyag csemegekukorica, főtt takarmánykukorica volt, melyből nagyjából 3 litert Ttx-el kevertem el, hogy egy kis felhőző anyag is kerüljön a halak elé. Az etetésnél 10 méterre raktam be csészével 4 gombóc Ttx-es kukoricát, majd mögé 1 méterrel a natúr kukoricákat. Csalinak csemegekukorica, üveges ízesített kukoricák voltak tervezve.

Jól indult az első nap, nagyjából 5 perc után már nyúlott a gumi, a csemegekukoricán egy jó kettes ponty akadt fent. Nem sokat kellett várni a következő kapásra sem, mely egy három kiló körüli ponty volt, majd jött még egy közel kettes. Fél óra után három halam volt nagyjából 7 kg súlyban. A szél csak egyre erősödött, akkor már a legnagyobb előkésztett, 1,25 grammos úszóval horgásztam. Sajnos a negyedik halam megállíthatatlan volt, végső pontig nyúlott a gumi, majd szakdás után a vissza csapódó szerelékből az úszó is eltört, így az addig jól működő összeállítást cserélni kellett. Topszettet váltva kisebb úszót próbáltam meg vezetni, de a szél miatt nem működött, így a tépett szerelék helyére kerestem gyorsan egy létrát 1,25 grammos úszóval. Sajnos az itt elvesztegetett percek alatt a halak is távolabb húzódtak, egyre nehezebb volt halat akasztani. Illetve hal volt bőven, az apró érvénytelen pontyok ellepték az etetést, így a végén már a főtt takarmány kukoricával csalizva ültem ki a halakat. Végül a szektor közepéhez képest jó eredménnyel 31 kg-os fogással álltam fel, ami a szektor 5. helyre volt elég.

A második napon bíztam a jobb sorsolásban, de ez ebben az évben elkerül… ismét C szektor, közép, a 6-os hely. A tegnapi nap tapasztalata alapján ezúttal Ttx nélkül, minimális csemegekukoricával és nagyrészt főtt takarmány kukoricával kezdtem meg az etetést. Csali az elején ismét csemegekukorica volt, melyre most is jelentkezett hamar három hal. Örültem is nagyon, bízva abban, ezúttal az apró halak elkerülnek, és a nagyja fog oda állni. A negyedik hal egy amur lett, ami a 4 kg feletti súlyával már mérős hal volt. Egyre lassabb lett azonban a kapás, ahogy melegedett az idő, a szektor közepén egyre nehezebb volt halat fogni. Az utolsó órában jött még egy amur, ami szinte ellenállás nélkül került a merítőbe. A merítő emelésénél azonban óriási táncba kezdett, majd kiugrott a merítőből, tépett mindent, és a jó 4 kilójával angolosan távozott. Éreztem, a szoros szektorban ezen a halon sok fog múlni.… végül majdnem 20 kilóval a 12 fős szektor 7. helyén végeztem. Ha az amur nem ugrik ki a merítő fejből, biztosan szektor 5…

A 2 nap alapján 12 ponttal a 46 horgász közül a 26. helyen végeztem. Az első 20 jutott volna a döntőbe… A 20. horgásznak is 12 pontja volt, de a fogott súllyal sajnos a 12 pontos versenyzők között elég hátul voltam. A nemzetközi mezőnyben szép eredménynek tartom a 26. helyet, de hiányérzet maradt bennem. Ha kicsit jobban figyelek, gyorsan emelem fel a merítő fejet, az amur megvan… akkor 10 ponttal összetett 14., azaz biztos továbbjutó a döntőbe. De a célt elérte a verseny, jó felkészülést biztosított az augusztusi MOHOSZ országos bajnokságra.