Weboldalunk cookie-kat használ az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint, melyek nem alkalmasak személyes azonosításra. Adatvédelmi tájékoztató
Körmendi János – 1. Free Style Rakós botos pontyfogó Országos Bajnokság

1. Free Style Rakós botos pontyfogó Országos Bajnokság

Egy új rakós botos versenyzési forma első országos bajnokságának elődöntőjét rendezték meg Pakson augusztus közepén a 6. számú verseny tavon. Az új versenykiírás szerint maximálisan 11,5 méter hosszú rakós botokat lehet használni, az etető anyag limit 8 liter, de ebben lehetnek perletek is, illetve csalizáshoz is lehet különböző perleteket a horogra fűzni. A kifogható halak köre is szabályozva lett, a ponty, amur, kárász az érvényes fogás, így a keszegfélék például nem számítanak az eredménybe.

Az elődöntőn 40 horgász indulhatott Pakson, 4 darab 10 fős szektorban mérhették össze tudásukat és szerencséjüket a versenyzők. A Dinasztia egyesületből Körmendi János és Tomkovics László nevezett a bajnokságra, és kísérelt meg a döntőbe jutni. A verseny előtt hetekkel már kipróbáltuk a tavat, de igazán sokat nem sikerült megtudni róla. A paksi versenytó nagyon jól halasított, átlagban 0,7-1,5 kg közötti pontyok, és 10 dkg körüli kárászok lakják, de néhány 4-6 kg közötti amurt is horog végre lehet kapni. Sajnos nagyon kevesen horgásszák a tavat, és ha versenyen kívül ül le valaki horgászni, gyakorlatilag számolatlanul tudja fogni a halakat. Mi is így jártunk, gyakorlatilag 35-40 pontyot sikerült fogni 5 óra alatt a tó kipróbálása során.

A versenyt megelőző szabad edzésen Tomkovics László mellett ülve mindketten sok halat fogtunk, de gyakorlatilag akkor is csak a versenyzők nagyjából harmada horgászott a tavon. A pénteki kötelező edzésen én a 10-es helyet kaptam, ami ugyan szektor széle, de kevésbé volt korábban halas, mint az oldalsó parthoz közelebbi helyek. Végül az edzésen 6 db pontyig sikerült jutni, mellette 15 db kárász akadt a horogra. Tomkovics László a nem túl szerencsés 13-as helyet kapta edzésre, ami adott egy nagyon szép amurt, de mellette csak 2 pontyot sikerült a szákba terelni.

Az első versenynapon a szinte felcseréltük az előző edzés napi helyeket Lacival. Én pont Laci 13-as helyét kaptam, míg Laci át ült az a szektorba a 8-as helyre. A 13-as helyen a versenynap is nagyon nehezen idult. A szektor szélén az első pillanattól ott volt a hal, de nagyon nehezen mozdult el a belső számok irányába. Végül a folyamatos csemegekukoricás etetés oda csalta a halakat, és sikerült 9 db pontyot fognom pár kárásszal, és 11.880 grammal szektor 6. helyezést értem el. Tomkovics Laci 5.460 grammot fogva 8. helyezést húzott be.

A második napra Laci megkapta az első forduló tó 1-es helyét, B szektor szélet, így nagy reményekkel nézett a nap elé. Sikerült is egy nagyon jót horgásznia, és végül 16.140 grammos fogással szektor 4 helyen végezni. Nekem sajnos megint belső hely jutott, így nagyon meg kellett szenvedni minden egyes kapásért. Sokáig ültünk egymás mellett hal nélkül a szektor belső felén, míg végül nagyon finom horgászattal 5 db ponty és 1 db kárász került a haltartóba a végső dudaszóig. Sajnos a pontyok átlag súlya nem érte el az 1 kg-ot, így vérmes reményeim ezúttal sem lehettek a rengeteg halat fogó szélső versenyzőkkel szemben. Végül 5.700 grammal a 8. helyet sikerült behúzni.

A végeredményt tekintve Tomkovics Laci 12 ponttal, 21.600 grammos fogással az összetett 23. helyére volt jó. Az én 14 pontom, 17.600 grammom a 30. helyet érte. Sokat tanultunk mindketten az első rakós botos bajnokság edzései, verseny napjai alatt, így a már most várjuk a jövő évi verseny