Weboldalunk cookie-kat használ az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint, melyek nem alkalmasak személyes azonosításra. Adatvédelmi tájékoztató
Kovács Attila: FŐHESZ egyéni horgászverseny 2021

FŐHESZ egyéni horgászverseny

Gödöllő, Béke HE I-es tó

2021.05.16.

A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége minden évben meghirdeti egyéni horgászversenyét úszós és fenekezős kategóriában. Tavaly sajnos a pandémia miatt elmaradt, így idén volt először alkalmam szerepelni rajta. A gödöllői Béke HE taván rendezték, ahol még sosem horgásztam. Szerencsére Bandzi László csapattársam nemhogy ismeri a tavat, de 2018-ban megnyerte itt a vándorkupát, így adott némi leírást a tóról és a várható halfajtákról. Elmondása szerint ugyan lehet pontyot is zsákmányolni, de a keszegek nagyobb számban és biztosabban foghatók.

Edzeni kellene…

Szerencsére úgy alakult, hogy a verseny előtti napon volt pár órám kimenni a tóra, és tesztelni a vizet. 10 óra körül érkeztem, és kellemes tavaszi idő fogadott. A parkolóhoz közeli gáton foglaltam helyet, kb. 1,5 méterrel a víz felett, de egy vízszintig vezető lépcső mellett. Az volt a tervem, hogy először kipróbálom a method módszert, majd déltől hosszúelőkére váltok. 30-35 méteren kezdtem, és 3 keszeg mellett 1 tenyeres ponty jelentkezett mindössze a határidőig. A halakat láttam forogni már a gáthoz egészen közel is, így a módszerváltásnál már 20 m-en próbálkoztam, csontival és 60 cm-es előkével. Semmi nem történt, így hamarosan 100 cm-re növeltem az előkét. Így sikerült 2 keszeget fognom, mindkettő még az aláhulló csalit kapta el. A fenékről már nem vették fel. Annyira nehézkes volt a hosszúelőkés horgászat, hogy délután 2-kor abbahagytam, és visszadobtam a methodot. 1,5 óra alatt 4 keszeg és egy 2 kg-os ponty érkezett, ráadásul a kapások fele meg sem akadt.

Kép1

a kezdetektől esett az eső…

4 óra magasságában aztán megérkeztek a viharfelhők, így menekülnöm kellett. Alig értem ki a tópartról, és leszakadt az ég, ezt épphogy megúsztam 😊

Megint egy esős verseny…

Az idokep.hu egész délelőttre nedves időt jósolt, és nem is tévedtek. Már a megnyitó is esőben lett megtartva. Az úszós versenyzőket a gáton helyezték el, a fenekezősöket a tó közepén, egy sorban. A Dinasztia Horgászegyesületet hárman képviseltük, Körmendi János az úszósok közé nevezett, Bandzi László és én a feederrel próbálkoztunk. A sorsolásnál Laci az 5-ös, jómagam a 14-es helyet kaptam, az utolsó előtti állást. Nagy szerencsémre pont egy fedett beülő elé, így legalább a felszerelésemet be tudtam tenni száraz helyre.

Az edzésből leszűrtem a tapasztaltakat, és úgy döntöttem, nem fogok hosszúelőkével horgászni. A methodot viszont le kellett finomítanom a keszegekhez, ezért 14-es vékonyhúsú horgokat kötöttem 0,06-os fonott előkére, 7 mm-es tüskékkel, 30 grammos kosárral. Édes Topmixes mikropellettel és halas-szamócás Promix methodmix-szel csaliztam, 5 mm-es wafters és pop-up pelleteket tettem a tüskére. 28 m-re klipszeltem ki a nagy kedvenc Browning Hybrid botomat, és 5 bordás kosárnyi mikropellet volt a kezdeti etetés. Több maszatolós kapásocska után, fél óra elteltével jött az első keszeg, majd nem sokkal utána a következő. A környékemen még kapás sem volt a többieknél ekkor. Sajnos nekem is megállt fél órára, de amikor felraktam az első narancsszínű pelletet, beindultak a halak. Félidőben már 9 keszeg volt a haltartómban. Közben néha elállt az eső, majd újra kezdte, egyszer-kétszer még a nap is átsejlett a felhőkön, és a szél is fel-feltámadt néha. Talán az utóbbinak köszönhetően sikerült még dél előtt egy majdnem méretes pontyot is akasztanom. Az utolsó órára aztán bealudtak a halak, csak maszatolós kisebb mozgatások voltak, már nem tudtam több halat fogni. A szomszédjaim közül a legjobbnak volt 3 keszege, így nagyon bizakodó voltam a végeredményt illetően.

Kép2

…de a végére még a nap is kisütött

Jött közben az infó, hogy a gáton sorban fogják a pontyokat a rakós botokkal, ott 1 méterrel mélyebb volt a víz, mint előttünk. Valószínűleg az emelkedő légnyomásnak köszönhetően a pontyok beálltak a mélyebb részekbe. Így fordulhatott elő, hogy a gátról a 7 versenyző fogott összesen 92 kg halat, az oldalsó partszakaszról a 15 versenyző pedig csak alig 14 kg-ot 😊.

Eredmények….

A gáton is főleg a széle volt pontyos, így sajnos Körmendi János csapattársam középről, csak keszeget fogva kb. 1 kg-mal lecsúszott a dobogóról az úszós versenyen. A fenekezős részen Bandzi László végig hosszúelőkés módszerrel keszegezve 2510 grammal végül harmadik lett, mert mellette a legszélén horgászó versenyző fogott 2 pontyot valamivel több, mint 4 kg összsúllyal. Nekem a 12 db keszeg és 1 db ponty összesen 4715 grammot nyomott, amivel sikerült megnyernem a szektort. A vándorkupát 45,49 kg-mal a gát 1-es helyén rakós bottal horgászó versenyző nyerte.
Kép3

Úgy vélem mindhárman sikeresen képviseltük a Dinasztia Horgászegyesületet ezen a versenyen.

Kovács Attila