II. forduló 2024. 05. 25.
Fishing & Hunting horgásztó, Majosliget

A kiváló horgászokat felvonultató Energoteam csapatverseny második fordulójának a
tulajdonosváltáson átesett Majosliget horgásztó adott otthont. A tó a korábbi versenyeken
nagyon rapszódikusnak bizonyult, a 100 kilós fogástól a kapás nélküli napig minden
előfordulhat itt. A tó sajátossága, hogy sokat tartózkodnak a halak vízközt, és a part közeli
régióban is nagyon eredményesen lehet horgászni. A verseny az országos method feeder
verseny szabályzat szerint lett lebonyolítva, így arra kellett készülni, hogy le kell csábítani a
halakat a mederfenékre.

Bandzi László és Bánhegyi Gergely csapattársaimmal neveztünk be a megmérettetésre.
Néhány erősebb csapat nem, vagy a „cserecsapattal” jelent meg a közelgő országos bajnoki
események, illetve a csapat világbajnokság miatt, azonban így is nagyon erős mezőny, 17
csapat jelent meg az eseményen. Rögtön sorsolásnál a srácok megkértek, hogy mindenkinek
én húzzam a helyét, mert szerencsésnek tartanak ebben. Nekik sikerült is jó helyet húzni,
hiszen Laci a tó elején közvetlen a szélső hely mellett kapott helyet, míg Gergő a bal oldali
utolsó, szélső állásra ülhetett be. Jómagam velük szemben, majdnem középen
próbálkozhattam, ami ugyan nem szélső állás, de nem számít rossznak.

kep1
Csatára készen a horgászhely…

Az időjárás kegyes volt, közepesnél nem nagyobb szél, sok napsütés jellemezte. A part előttem meredeken tört lefelé, 2 méternyire már közel 3 m mély volt! A taktikám az volt, hogy 72 méteren csinálok pelletmixes etetést, majd annál 10 méterrel beljebb kezdek, és fél óra elteltével nézek rá a kintebbi távra. A part közeli szakaszt csak 1 órával később akartam megetetni, ezt főleg kukoricával. Arra gondoltam, a sok ember miatt kell kb. 2 óra, míg megjelennek láb alatt a halak. Sajnos elszámítottam magam, mert az első 45 percben kapásig sem jutottam el, míg a szomszédom már több szép pontyot is zsákmányolt 8-10 méteres távolságból. Bár nem szeretek verseny közben taktikát váltani, de lépnem kellett, és az első óra végén már én is kint horgásztam. Harmadik dobásra sikerült végre az első halamat megakasztani, jó 4 kilósra saccoltam, és jól megdolgoztatott, mire szákba került. 2 további dobás eredménytelenül, ekkor újra megetettem a láb alatti részt, és visszamentem a 72 méteres távra. Hamarosan szép kapásom volt, de a hal erősen balra elhúzott, összeakadt a második szomszédommal, és a szákolásig nem sikerült a szerelékeket szétszedni. Sajnos a szabályzat értelmében ez a hal ment vissza a vízbe, mérlegelés nélkül, pedig közel 5 kg-ra saccoltam…

kep2
A nagy mélység és a láb alatti peca miatt szinte függőlegesen lefelé állt a spicc…

A verseny középső szakasza mindenkinek a szenvedésről szólt, a halak addig sem voltak aktívak, de ekkor alig fogott valaki. Minden távon próbálkoztam, és végül a harmadik óra közepén sikerült egy újabb 4 kg körüli pontyot szákba terelni. A bal oldali szomszédom közben 10 pontynál járt, és nagy harcban volt a kettővel jobbra ülő Motaba versenyzővel. Én közben kezdtem feladni a benti részt. Egyrészt annyira oldalaztak a halak a fárasztáskor, hogy szinte lehetetlen volt elkerülni az összeakadást, másrészt nem álltak rá a halak az etetésre.

Mindent egy lapra feltéve a láb alatti pecát erőltettem az utolsó másfél órában, és a végére egész jól összeállt a dolog. A verseny utolsó részében 4 szép pontyot is sikerült megakasztanom, sajnos az egyik meglépett szákolás előtt. Hiába a közeli horgászat, 5-8 percig is eltartott egy-egy fárasztás, a halak jó mérettel, sok erővel bírtak, és kb. 5 m mélyből kellett felhúzni őket.

A verseny végén 19 kg-ot mutatott a mérleg, ami a szektor 6. helyére volt elég. Azt hiszem maradt benne jócskán ebben a horgászatban, sajnos nem tudtam kihasználni a hely adottságait.

Bandzi Laci derekasan próbálkozott ugyan, de nagyon haltalan pálya volt az „A” szektor. A láb alatti rész egyáltalán nem működött, az etetésre pedig nem álltak be a halak. Csak az első tudott 20 kg fölé menni, és a szerencse sem állt Laci mellé, így Ő is a szektor 6. helyén végzett.

Bánhegyi Gergő szállította ezen a napon a csapat legjobb teljesítményét. A láb alatti rész nála sem működött, azonban a benti távokról össze tudott annyi halat szemezgetni, hogy a szektor 2. helyén végzett 26 kg-os fogással.

kep3

Összesítésben a csapat a 8. helyen végzett, ami az előzetes elvárásainknak ugyan megfelelt, de mégis hiányérzetünk volt a verseny után. A Palotavárosi tavon kifejezetten rossz sorsolásunk volt, itt viszont mindannyian előzetesen jónak gondolt helyen próbálkozhattunk. Az mindenesetre biztos, hogy sokat tudtunk tanulni ebből a versenyből is. Szomorúak ezért nem voltunk, minden ilyen csapateseményt élvezünk és szeretünk.

A következő fordulóra a Törökbálinti Horgászparkban kerül sor, valamikor augusztusban. Előtte azonban az egyéni method feeder országos bajnokság selejtezőjében kell bizonyítanunk. Körmendi Jánossal kiegészülve mind a négyen Hantoson próbáljuk meg a középdöntőbe jutást.

Kovács Attila, Dinasztia HE támogatott versenyhorgász